Hasznos tanácsok, diéták

Hasznos tanácsok, diéták

Diéta emelkedett koleszterin-szint esetén - A koleszterinszint csökkentése

Szerencsére a magas koleszterinszint befolyásolható állapot, ezt számtalan vizsgálat és a mindennapi tapasztalat bizonyítja. A koleszterinszintet csökkenteni lehet diétával, életmód megváltoztatásával, fizikai tréninggel, de mintegy maximum csak 10-20%-kal. Gyakran, főleg szívkoszorúér betegség esetén a kívánatos 5 mmol/l alatti koleszterin célérték elérésére, a diéta nem elegendő, ilyenkor a gyógyszerekre is szükség van. A gyógyszerek közül ún. statinok alkalmasak a koleszterinszint több mint 30%-os csökkentésére. A kezelőorvosra kell bízni, hogy ő döntse el, mikor indokolt a diéta vagy -időnként már azzal egyidőben- statin terápia elkezdése is.

Bővebben: Diéta emelkedett koleszterin-szint esetén - A koleszterinszint csökkentése

Székrekedés esetén diétás javaslat

A székrekedéses panaszok döntő többségéért a nem megfelelő táplálkozás a felelős. Az ember tápcsatornája az évezredek során úgy fejlődött ki, hogy igen nagy mennyiségű salakanyagot, tehát a szervezet számára nem hasznosítható, a bélből fel nem szívódó anyagot tereljen át magán az emésztés közben. Ez főleg a növényi alapú és ritkán húst is tartalmazó táplálkozás miatt volt így. A modern civilizáció egyik nagy előnye a tápanyagokban gazdag, tisztított, húsban gazdag étkezés, mely már csak a töredékét tartalmazza a korábbi rostanyagnak. Ennek hatására a széklet tömege csökkent, az az idő pedig amíg a béltartalom a vastagbélen áthalad jelentősen megnőtt. E kettő eredményeként a civilizált társadalmakban egyre több beteg van, aki székrekedésről panaszkodik. 

Bővebben: Székrekedés esetén diétás javaslat

Csontritkulás esetén diétás javaslat

A csontritkulás a csontok anyagcsere-betegsége. A csontszövet mennyiségének megfogyatkozásával jár, ami egy bizonyos szint után fájdalmat, csontelváltozásokat okoz, vagy akár súlyos csonttörésekhez is vezethet. A csontritkulás Magyarországon kb. 1 millió embert érint, ami a lakosság 10%-a! A nőknél 34-szer gyakoribb a betegség és általában súlyosabb lefolyású is, mint a férfiaknál.

Bővebben: Csontritkulás esetén diétás javaslat

Veseköves betegek diétája

A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek, egy részük anyagcseretermék, más részük a táplálékok természetes alkotórésze. Bizonyos alkati tényezők és betegségek megkönnyítik a kőképződést, kedvező feltételeket teremtenek a vizelet valamelyik alkotóelemének kikristályosodására. Erre a kristályra, kőmagra a vesemedencében azután még egyéb kőképző anyagok is rárakódnak, s végül kialakul a kő a homokszemnagyságtól akár az egész vesemedencét kitöltő méretűig. A kövek különböző összetételűek lehetnek, pontos kémiai összetételük ismerete fontos lehet, mert segít felderíteni a kőképződés szempontjából veszélyes vizelet alkotórészt. Ismerve a táplálkozás szerepét a kövek keletkezésében, már olyan esetekben is érdemes megelőző diétát alkalmazni, amikor még csak gyanítjuk a kőképződést, illetve korábban már volt kő a vesemedencében vagy a húgyutakban.

Bővebben: Veseköves betegek diétája

2143 Kistarcsa, Batthyány u. 4/c
06-28/501-033